Alkaako loma-ajan jälkeen arjen kaaos?

anna noramaa

3.8.2023

Anna Noramaa

Pelottaako sinua rauhallisen kesän jälkeen arjen kaaos aikatauluineen? Yrittäjän arki on usein hektistä ja vaativaa, joten hyvä ajanhallinta on elintärkeää menestyksen kannalta. Suunnittelun ja priorisoinnin avulla saat parempaa laatua arkeesi. Olen itse useamman kerran seuraavilla opeilla järjestänyt omaa ajankäyttöäni. Yrittäjien ajankäytön valmentaminen on yksi lempiaiheitani, koska siitä saadut tulokset tuovat hyvinvointia ja tuloksellisuutta ihmisten elämään.

Isot oivallukset ja vinkit uusien asioiden mahduttamiseen

 1. Mieti mitä haluat saavuttaa? Tämä voi olla liikuntaa, opiskelua tai aikaa läheisille tai vain yleistä hyvinvointia. Tämä on se muutoskohde.
 2. Mitä osa-alueita viikkoosi mahtuu/kuuluu? Voitko luopua jostakin, jos on tarvis? On tärkeää hahmottaa elämään kuuluvat asiat, jotta niitä voi jäsennellä.
 3. Milloin olet parhaimmillasi? Tämä on yksilöllistä ja näitä parhaita hetkiä on tietysti useampikin päivässä. Mieti milloin ne ovat ja mitä teet tuona aikana nyt ja mitä taas voisit tehdä?
 4. Milloin työenergiat ovat alhaalla? Tarvitsetko päivään palautumistauon, liikuntaa tai kodinhoitotauon? Voit laittaa tämän kalenteriin tai vain opetella pitämään tauon ilman kalenteriakin.
 5. Millainen työskentelijä olet tai millainen haluaisit olla? Tarvitsetko keskeytymätöntä työaikaa päiviin? Tarvitsetko tyhjää ohjelmatonta aikaa kalenteriin yllätystöille tai vaikka ajattelulle.
 6. Onko sinulla tarpeeksi aikaa palautumiselle?
 7. Jos suunnittelemasi toiminta ei kertakaikkiaan sovi kalenteriin, mieti voisitko perumisen sijaan siirtää sen.

Yrittäjän ajanhallinnan tärppejä

 1. Priorisoi tehtävät ja aseta tavoitteet: Yrittäjän ajanhallinnan perusta on selkeiden tavoitteiden asettaminen ja tehtävien priorisointi niiden saavuttamiseksi. Aloita päiväsi laatimalla tehtävälista ja merkitse tehtävät tärkeysjärjestykseen. Tärkeimmät tehtävät kannattaa hoitaa ensin, kun mieli ja energia ovat parhaimmillaan. Tavoitteiden asettaminen auttaa sinua keskittymään olennaiseen ja välttämään ajan tuhlaamista epäolennaisiin asioihin.
 2. Hyödynnä ajanhallintatyökaluja: Teknologia tarjoaa monia hyödyllisiä työkaluja yrittäjän ajanhallintaan. Kalenterisovellukset, muistutukset ja tehtävälistat ovat erinomaisia apuvälineitä päivittäisen aikataulun hallintaan. Valitse itsellesi sopivat työkalut ja pidät tehtävät järjestyksessä ja pysyt aikataulussa. Itse käytän sähköisen kalenterin lisäksi iphonen muistutuksia.
 3. Opettele sanomaan ei: Yrittäjänä saatat kohdata lukemattomia pyyntöjä ja mahdollisuuksia päivittäin. On tärkeää oppia sanomaan ei niihin asioihin, jotka eivät ole linjassa tavoitteidesi kanssa tai jotka vievät liikaa aikaa tärkeämmiltä tehtäviltä. Priorisoi omat tavoitteesi muiden pyyntöjen edelle ja opettele kieltäytymään kohteliaasti tarpeettomista häiriötekijöistä.
 4. Puhelinajan aikatauluttaminen: Kaikkien työpäivää ei puhelin häiritse nykyään lainkaan, mutta puheluajatkin voi laittaa kalenteriin ja hiljaisen työajan ajaksi puhelimen voi laittaa äänettömälle.
 5. Vältä ajan hukkaamista: Tunnista päivittäiset ajan tuhlaajat ja pyri välttämään niitä. Esimerkiksi liiallinen some-selailu, pitkät kahvitauot tai liian pitkään venyneet palaverit voivat syödä arvokasta aikaasi. Yritä keskittyä tehokkaaseen työskentelyyn ja välttää houkutuksia, jotka vain hidastavat edistymistäsi. Eräs asiakas määritteli kerran itselleen some- ja whatsapp-tauot kolmeen kertaan työpäivän aikana. Aamulla, lounaalla ja työpäivän päätteeksi. Sanomattakin on selvää, että somettelu väheni.
 6. Huolehdi hyvinvoinnistasi: Ajanhallinta ei rajoitu vain työtehtäviin. On tärkeää pitää huolta myös omasta hyvinvoinnista, jotta voit olla parhaassa mahdollisessa kunnossa työssäsi. Muista ottaa riittävästi lepoa ja nuku tarpeeksi. Liikunta ja terveellinen ravinto auttavat ylläpitämään energiaa ja keskittymiskykyä. Kun huolehdit hyvinvoinnistasi, olet paremmin varustautunut kohtaamaan haasteet ja hallitsemaan aikaasi tehokkaasti.

Näiden vinkkien avulla voit optimoida päivittäisen aikataulusi ja saavuttaa enemmän tehokkaasti, samalla kun vähennät stressiä ja tuntuu hallitsevasi tilannetta paremmin. Muista, että hyvä ajanhallinta on jatkuva prosessi, ja harjoitus tekee mestarin! Älä siis luovuta, jos et kerrasta onnistu!

Yrittäjän ajankäyttö on yksi hyvä esimerkki siitä, millaisia aiheita valmennuksessa voi työstää. Pienillä asioilla on iso merkitys. Valmentaja kysyy sinulta ne oikeat kysymykset, kun mietit mitä haluat saavuttaa ja miten sen teet. Tutustu valmennuksiin ja mieti, olisiko tämä sinun muutosteemasi! https://bereda.fi/yksilovalmennus/ 

Linkki oppaaseen Julkarin sivulla: https://www.julkari.fi/handle/10024/135291

Lue seuraavaksi

Anna Lassila – Bereda coachit esittelyssä

Olen ratkaisukeskeinen valmentaja ja yrittäjä, jonka elämäntehtävä on tuoda kaltaisilleni suorittajille työkaluja arjen jaksamiseen ja palautumiseen.

Katso webinaari: näin teet vuosisuunnitelman vuodelle 2023

Tässä webinaarissa opit tunnistamaan unelmasi ja tavoitteesi eri elämän osa-alueille vuodelle 2023 ja löytämään polun niiden toteuttamiseksi.