Itsensä johtaminen

anna noramaa

5.5.2022

Anna Noramaa

Muutos elämäntyylissä vaatii ehdottomasti muutosta mielessä, kykyä edetä ristiriitaisista tunteista ja muutosta estävistä ajatusmalleista huolimatta. Suurin vastustaja elämäntapojen muutoksessa on oma mieli.

Millähän sitä saisi itseään niskasta kiinni? Mikä on kun aina hyvän startin jälkeen, pahat tavat palaavat ja elämä jatkuu kuten ennenkin. Haluaisitko saada kiinni pysyvästä muutoksesta? Puhuin tänään webinaarissa aiheesta itsensä johtaminen ja ajattelin kirjoittaa samoja ajatuksia myös blogikirjoitukseksi. Itsensä johtamisen näkökulmana oli tällä kertaa omien elämäntapojen johtaminen. Oma tilanteeni vielä 2 ja puoli vuotta sitten oli se, että osasin johtaa projekteja ja ihmisiä, mutta en itseäni sitten ollenkaan.

Muutos alkoi kuitenkin päivälleen syyskuun 29. päivä 2019. Lopetin silloin tupakoinnin. Siitä alkoi kaiken muuttanut muutos, joka on mullistanut niin omat elämäntavat, ruoka- ja liikuntarutiinit, omat arvot kuin työelämän suunnan. Jos mietit muutosta, suosittelen lukemaan vanhoja postauksia. Löydät kenties samaistumispintaa omaan muutokseesi. Voit aloittaa vaikka tästä vanhasta blogista.

Itsensä johtaminen on tärkeä osa muutosta, koska muutos elämäntyylissä vaatii ehdottomasti muutosta mielessä, kykyä edetä ristiriitaisista tunteista ja muutosta estävistä ajatusmalleista huolimatta. Suurin vastustaja elämäntapojen muutoksessa on oma mieli. Näin se vaan on (!). Oma mieli arvostelee sinua, kun olet heikoimmillasi. Oma mieli unohtaa sopimasi säännöt. Oma mieli rikkoo jo hyväksi opitut rutiinit. Oma mieli ei pysy painonpudotuksessa mukana. Parisuhteeltakin odotetaan lempeämpää otetta kuin mitä käytämme itseemme.

Elämäntapoja muutettuani aloin nopeasti voida ihan käsittämättömän hyvin. Varmaan 95% vastaa kysyttäessä painonpudotuksen vaikutuksista, että mieli on parempi. Hyvin syöminen ja liikunta vaikuttavat paitsi kehon koostumukseen myös aivoihin.

Itselleni tärkein muutos ei näy vaa’assa tai peilissä. Tärkein muutos, jonka tein, oli arvotyöskentely. Hyvinvoinnin arvoni kuuluu näin: Minulla on hyvä olla ja minulla on terve mieli ja keho. Arvostan kehoa ja mieltä antamalla sille hyvää oloa tuottavaa ravintoa, liikuntaa ja unta. Nautin elämästä arjesta ja opetellessani minulle uusia asioita. Tämä juurrutettu hyvinvoinnin arvo saa minut toimimaan pysyvästi kestävän hyvinvoinnin mukaisella tavalla. Arvot ohjaavat toimintaamme siten, ettemme yleensä toimi omien arvojen vastaisesti vaan niiden mukaisesti.

Rutiinit

Rutiinien muodostaminen vie aina hetken aikaa, mutta se on elämäntapojen muuttamisessa ehkä se tärkein juttu. Rutiinit palkitsevat hyvinvointina ja ehkä myös mun mielestä poistavat osan ikuisesta päätöksenteon tuskasta.

Rutiinin muodostaminen vie aivoilta yleensä aikaa ainakin 3 viikkoa. Toiset rutiinit pidempäänkin. Vaatii siis aika lailla sinnikkyyttä muuttaa rutiineja, mutta lopputulos palkitsee tietynlaisena hyvinvoinnin automaationa.  Jos mietin varsinkin ruokavalioasioita, niin itselleni ja rutiineilleni on ollut hyötyä siitä, että käyn itse kaupassa ja laitan itse ruoan pääosin. Kannattaa panostaa tämän asian tutkimiseen aikaa, jos ihan oikea tapojen muuttaminen kiinnostaa eikä pelkkä kuuriluontoinen dieetti. 

Sanonnan mukaan ‘Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty’. Kun puhutaan isomman kokonaisuuden muuttamisesta, johon kuuluu useampia osa-alueita on hyvä siis olla suunnitelmat kirjattuna ylös. Suunnitelman tekeminen estää tai ainakin hillitsee raivodieetin aloittamista ja itseinholenkille lähtöjä. Tee siis suunnitelmat ja aloita. Tutki ja tarkkaile arkeasi ja toimi omien aikataulujesi experttinä. Muutosten on hyvä sopeutua arkeen tai ainakin olla mahdollisia muutoksia arkeen. Pidä kuitenkin mieli avoimena ja ennakkoluulottomana.

Hyvän suunnitelman osa-alueet

  1. Ruokavalio: Millainen olisi sinulle hyvä ruokavalio ja tarvitsetko tukea ruokavalion tekemiseen? Toinen tekee omat suunnitelmat ja tietää ruokavaliosta paljon jo ennakkoon. Vai oletko sittenkin epävarma? Mieti mikä olisi sinulle sopiva tapa. Kokeillakin kannattaa erilaisia tapoja, sillä ihmisille vain sopivat erilaiset tavat. Älä siis lannistu, jos jokin ei sinulla toimi. Ammattilaisen (joka kuuntelee toivomuksiasi) apu saattaa olla erinomainen idea.
  2. Ruokarytmi: Tiedämme itse parhaiten oman arjen kaarteet ja useimmilla on omia haasteita ruokarytmin noudattamisessa. Tähän täytyy käyttää oma suunnittelutunti. Tähän liittyen toinen tärkeä on eväät! Jos et ole ruoka-aikaan paikallasi, ota mukaan eväät. Suurimmat katastrofit vältetään tällä. Vaikka se eväs olisi vain pähkinäannos, hedelmä tai porkkanapussi.
  3. Liikunta: Mieti ensin millainen määrä liikuntaa arkeesi sovitettuna on ylipäätään mahdollista. Oletko aamuliikkuja (tai voisitko kenties olla) vai iltaliikkuja? Etätyöläisen työpäivään voisi hyvinkin sopia lounaslenkki. Ole luova ja käytä kalenteria. Perhettä ja ystäviä kannattaa käyttää osatekijöinä tässä.
  4. Riittävä palautuminen: Palautuminen on ihan ehdoton juttu. Anna itsellesi aikaa palautumiseen. On ihan hurjaa tehdä äkkikäännös elämäntavoissa ja pitää sitten uusia rutiineja yllä ilman, että korttitalo vapisee. Jos on kovin väsynyt ja stressaantunut, voi muutoksesta tulla vaikeaa ja voi tulla halu palata vanhaan. Tässä kohtaa armollisuus ja henkinen joustavuus ovat valttia.
  5. Mieli ja arvot: Sido elämäntapojen muutoksesi omiin arvoihisi. Jotta onnistut pysyvästi elämäntapojen remontissa on tärkeää tutkia oma arvomaailmansa; miten haluat syödä ja liikkua – miten haluat voida tulevaisuudessa. Millaista arvomaailmaa haluat viedä lapsillesi.
  6. Poikkeukset: Ole itsellesi armollinen ja mikään muutos ei kaadu yksittäisiin päiviin. On kuitenkin hyvä tapa suunnitella etukäteen poikkeukset ruokavalioon. Tee mieluummin poikkeukset tiedostaen ja suunnitellen kuin vahingossa. Ensimmäisesti tulee hyvä olo ja tuosta jälkimmäisestä angstia ja pahaa oloa.

Lue seuraavaksi

Stressaan vähemmän, kun ajankäyttö on kunnossa

Hausjärveläinen Hannu lähti mukaan yrittäjien ryhmävalmennus-pilottiin keväällä 2022 haasteenaan ajanhallinta.