Työssä jaksamisen avaimet

anna noramaa

29.9.2024

Anna Noramaa

Oman hyvinvoinnin ylläpito ja palautuminen

Työhyvinvointipäivän oppeja

Olin toissaviikolla puhumassa työhyvinvoinnista HUSissa. Olin yhdistänyt tähän päivään kolmen eri kokonaisuuden asioita, jotka ensimmäista kertaa yhdistin yhdeksi kokonaisuudeksi. Koulutuspäivä oli todella hyvä ja energisoiva sillä ehdimme myös tehdä erilaisia harjoituksia.

Työssä jaksaminen on haaste monille, mutta oikeilla työkaluilla ja näkökulmilla sitä voidaan merkittävästi parantaa. Hyvinvoinnin tukeminen alkaa omasta fyysisestä ja henkisestä tasapainosta, joiden kautta jokainen voi ylläpitää jaksamistaan ja parantaa suoritustaan. Tässä konkreettisia keinoja oman hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja työpäivän aikana palautumisen edistämiseksi.

Hyvinvoinnin eri osa-alueet

Hyvinvointi koostuu fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Jotta työelämässä voi jaksaa, tulee näiden osa-alueiden olla tasapainossa.

Fyysinen hyvinvointi:

En olisi minä ellei hyvinvointini alkaisi tästä fyysisestä peruskivestä. Tämän pyhän kolminaisuuden perustalle on hyvä rakentaa ja toisaalta aika moni asia on jo hyvin, jos nämä asiat elämässä ovat kunnossa.

  • Riittävä uni ja lepo
  • Terveellinen ruokavalio
  • Säännöllinen liikunta
Psyykkinen hyvinvointi:

Kun fyysisen hyvinvoinnin kulmakivet ovat kunnossa, on henkinen joustavuuskin yleensä paremmassa kunnossa. Paineen alla valitettavasti rapautuvat niin uni, ruokavalio, liikunta kuin resilienssikin. Elämähän on tietyllä tavalla kokonaisuuden hallintaa. Ylläpidä ja paranna siis:

  • Henkinen joustavuus eli resilienssi
  • Stressinhallintataidot
  • Itsetuntemus ja omien rajojen asettaminen
Sosiaalinen hyvinvointi:

Kukoistus tulee yhdessä olemisesta. Saan toisista ihmisistä niin paljon voimaa ja virtaa. Onko sinulla:

  • Hyvät ihmissuhteet sekä työ- että yksityiselämässä
  • Positiivinen vuorovaikutus ja kommunikaatio työyhteisössä

Palautumisen tärkeys

Jatkuva kuormitus ilman kunnollista palautumista voi johtaa (työ)uupumukseen. Monesti puhutaan työuupumuksesta vaikka taustalla olisi muun elämän kuormittavaisuus. On tärkeää tunnistaa, mitkä tekijät haastavat omaa palautumista, ja kehittää strategioita niiden käsittelemiseksi. Itse huomasin tällä viikolla, että olen ottanut aivan liikaa töitä ja siksi en ole ehtinyt palautua tarpeeksi vaikka periaatteessa kaikki hyvinvoinnin osa-alueet ovat olleet ‘kunnossa’. Liika voi siis olla liikaa ja on ennen kaikkea tärkeää myös välillä pysähtyä keskustelemaan ja kuulostelemaan itsensä kanssa.

Fyysiset palautumiskeinot:
  • Taukojen pitäminen työpäivän aikana
  • Riittävä uni ja nukkumaanmenorutiinit
  • Vapaa-ajan aktiviteetit, kuten kävely luonnossa
Henkiset palautumiskeinot:
  • Mindfulness-harjoitukset
  • Stressin tunnistaminen ja sen käsittely
  • Omien arvojen tunnistaminen ja niiden mukainen toiminta

Palautumisharjoitukset ja mikrotauot

Työpäivän aikana on tärkeää ottaa pieniä palautumistaukoja, joiden avulla voi ylläpitää keskittymiskykyä ja jaksamista. Tämä on oma kompastuskiveni. Olen huono pitämään taukoja ja tehoni työpäivän aikana voi olla 110. Työni on jatkuvan vuorovaikutuksen vuoksi aika kuormittavaa ja annan energiaa ulos aikamoisella syötöllä. Haluaisin löytää tähän enemmän tasapainoa.

Esimerkkejä palautumisharjoituksista:
  • Ohjattu rentoutusharjoitus, kuten hengitysharjoitus tai visualisointi
  • Lyhyet venyttelytauot

Yhteenveto:

Hyvinvointi ja palautuminen ovat jaksamisen kulmakiviä. Kun huolehditaan fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista sekä annetaan itselle aikaa palautua, työteho ja jaksaminen paranevat huomattavasti. Balanssin löytäminen tähän on se kaikkein haastavin osuus. Emme aina tunnista asioiden kuormittavuutta tai vaikka tunnistaisimmekin, emme pysty sitä kuormaa aina hallitsemaan.

Lue seuraavaksi

Itsensä johtaminen

Itsensä johtaminen

Muutos elämäntyylissä vaatii ehdottomasti muutosta mielessä, kykyä edetä ristiriitaisista tunteista ja muutosta estävistä ajatusmalleista huolimatta. Suurin vastustaja elämäntapojen muutoksessa on oma mieli.
ryhmävalmennus yrittäjille

Ryhmävalmennukset Beredan tapaan

Ryhmävalmennus on yksilövalmennusta ryhmämuodossa. Se on todennetusti tehokas menetelmä, jossa jokainen ryhmän jäsen työstää valmennuksen avulla omaa muutostavoitettaan.