Omat opit käyttöön

anna noramaa

1.4.2024

Anna Noramaa

Terveisiä lomalta! Kävin talvilomamatkalla ja mukanani oli valmennuksellinen työkirja. Kun olen vähän poissa raiteilta ja huomaan, etten oikein elä tavoitteideni mukaista elämää, saan nykyään viestiä itseltäni, että nyt pitäisi vähän resetoida. Tällä kertaa se tapahtui pysähtymisen, palautumisen ja työkirjan avulla.

Olen kevään ajan tehnyt paljon töitä ja olen alkanut hieman ylioptimoida omaa kalenteriani ja lisäksi ruokavalio on todella paljon huonontunut laadultaan. En ole tehnyt eväitä ja olen syönyt milloin mitäkin ja ostellut voileipiä iltaisin, kun jääkaappi on ollut tyhjänä. Kun tein omaa analyysiäni, niin totesin, että kaikki on pohjimmiltaan tosi hyvin, mutta nuo pari asiaa pitää laittaa kuntoon. Omat opit siis käyttöön valmentajallekin.

Itsejohtaminen on prosessi, jossa sinä otat vastuun omasta elämästäsi, pyrkimyksistäsi ja toiminnastasi. Tämän blogin tavoitteena on tarjota käytännönläheisiä vinkkejä itsensä johtamiseen, keskittyen erityisesti tavoitteiden asettamisen merkitykseen. Tämä siksi, että olen itse huomannut, että tavoitteen asettamisella on kaikkein suurin merkitys asioiden toteutumiseen. Tavoitteet luovat motivaation ja vetävät puoleensa. Voittekin jo ehkä arvata, että reissusta tullessa salaattitarpeet olivat ensimmäinen ostos.

Tavoitteiden merkitys itsensä johtamisessa

Tavoitteiden asettaminen on itsensä johtamisen ensimmäinen askel. Selkeiden tavoitteiden avulla voit suunnata energiasi ja aikasi siihen, mikä on sinulle tärkeää, seurata edistymistäsi ja saavuttaa haluamasi tulokset.

1. Itsetuntemus – Perusta tavoitteille

Ennen tavoitteiden asettamista, on tärkeää ymmärtää itseäsi: tietää mitä arvostat, mikä sinulle on tärkeää ja mitä haluat elämältäsi. Kysy itseltäsi:

  • Mitkä ovat syvimmät arvoni?
  • Mitä haluan saavuttaa elämässäni?
  • Millainen on minulle merkityksellinen elämä?

Kun tunnet itsesi, voit asettaa tavoitteita, jotka ovat linjassa arvojesi ja unelmiesi kanssa.

2. Tavoitteiden visualisointi

Tavoitteiden visualisointi on paras työkalu. Kun kuvittelet mielessäsi tavoitteidesi toteutumisen, luot yhteyden tulevaisuuteen ja vahvistat motivaatiotasi. Kuvittele itsesi saavuttamassa tavoitteesi ja tunne se onnistumisen tunne. Itse teen tämän usein keskittyen ja käymällä kurkkaamassa tulevaisuudessa. Mitä voimakkaamman ja todemman tästä mielikuvasta saa, sen paremmin tavoitteen toteutuminen onnistuu. Tavoitteeseen voi aina myös palata. On ihan normaalia, että elämä tulee tavoitteiden ja tiemme väliin, siksi silloin tällöin on järkevää vähän resetoida itseään, kuten minä tein nyt.

3. Priorisointi ja fokus

On tärkeää oppia erottamaan tärkeät tavoitteet vähemmän tärkeistä. Keskity tavoitteisiin, jotka todella edistävät henkilökohtaista kasvuasi ja jotka ovat merkityksellisiä sinulle. Minulla näitä tuli kaksi: Ruokavalio takaisin kuntoon ja lisää huokoisuutta kalenteriin.

Kysy siis itseltäsi:

  • Mitkä tavoitteet tukevat pitkän aikavälin visiotani?
  • Mitkä askeleet ovat välttämättömiä näiden tavoitteiden saavuttamiseksi?

4. Ajanhallinta ja suunnittelu

Ajanhallinta on keskeistä tavoitteiden saavuttamisessa. Luo suunnitelma tai aikataulu, joka auttaa sinua pysymään kurssissa. Päivittäiset tai viikoittaiset suunnitelmat ovat ihan äärettömän kätevä työkalu. Itselle varsinkin ruokavalion kunnossa pitämisessä auttaa suunnittelut. Suunnittelen kauppakäynnit ja eväiden tekemisen. Se luo helpot rutiinit, joita noudattaa. Kun rutiiniin pääsee taas kiinni, kaikki on helppoa. Olin siis lipsunut omista rutiineistani.

5. Resilienssin kehittäminen

Tavoitteiden saavuttaminen vaatii kykyä kohdata ja selviytyä haasteista. Ainahan näitä siis tulee ja koskaan ei ole myöhäistä palata takaisin omiin tuttuihin hyväksi havaittuihin rutiineihin.

Kehitä siis resilienssiä:

  • Opettele suhtautumaan haasteisiin oppimismahdollisuuksina.
  • Kehitä kykyäsi säädellä tunteitasi ja pysyä positiivisena vaikeuksissa.

6. Itsearviointi

Arvioi säännöllisesti tavoitteidesi soveltuvuutta. Onko tavoitteesi edelleen linjassa arvojesi ja unelmiesi kanssa? Oletko edistynyt niiden suhteen? Itsearviointi auttaa sinua pysymään oikealla polulla ja tekemään tarvittavia muutoksia suunnitelmissasi. Voit tehdä tätä pohdintaa, kuten minä tein valmiin työkirjan avulla tai esimerkiksi valmennuksessa.

7. Tuki ja verkosto

Älä aliarvioi tuen ja verkostojen merkitystä. Ympäröi itsesi ihmisten kanssa, jotka kannustavat ja tukevat sinua. Jaa tavoitteesi luottohenkilöillesi. Valtuuta joku tuttu ihminen (ei puoliso) kysymään sinulta aina välillä mitä suunnitelmallesi kuuluu.

Nähdään valmennuksissa! Voidaan vaikka vähän resetoida yhdessä <3

Lue seuraavaksi

yrittäjän ikeestä

Yrittäjän ikeestä

Yrittäjät eivät ole yli-ihmisiä, joiden on mahdollista tehdä tehokasta työaikaa yhtään sen enempää kuin kenenkään muunkaan. Haluaisin, että yrittäjät suunnittelisivat, minkä verran töitä he haluavat tehdä, mitä voi jättää tekemättä tai siirtää ja mitä delegoida.