Moni haaveilee tässä kohtaa kevättä muutoksesta elintavoissa, liikunnassa tai esimerkiksi syksyllä alkavissa projekteissa. Pitkäkestoinen itsensä johtaminen vaatii motivaatiota. Kenenkään motivaatio ei pysy tapissa koko ajan, joten meidän on pakko sietää niin muutoksia kuin keskeytyksiä kuin motivaation vaihteluita. Pitkäkestoinen itsensä johtaminen vaatii myös hyväksyvää asennetta itseä kohtaan.
Itsensä johtaminen on omien valintojen tekemistä. Mehän teemme valintoja päivittäin tuhansia ja suuri osa niistä on rutiinien ohjaamia, emmekä edes tiedosta niiden tekemistä. Kun rutiineja haluaa muuttaa tarvitaankin tuumausta. Tarvitaan niin omien rutiinien muutosta kuin myös omien arvojen tiedostamista.
Lisäksi tarvitaan kykyä priorisoida ja suunnata oma energia oikeisiin asioihin. Joskus iso muutos ei edes toimi liian hektisessä ja stressaantuneessa elämäntilanteessa. Muutos tarvitsee positiivista energiaa.
Lisäksi meillä pitää olla kykyä sietää epävarmuutta, epäonnistumisia ja tunteiden ristiriitoja. Melkein jokainen meistä on kokenut laihdutuskuurin tai liikuntaharrastuksen pikaisen loppumisen. Elämä on monella hektistä ja siksi poikkeuksia, epävarmuutta ja epäonnistumisia tulee aina. Kun suhtaudumme itseemme empaattisesti, kuten suhtaudumme kanssaihmisiimme, voimme antaa itsemme kokea epävarmuutta ja ristiriitaisia tunteita.
On hyvä muistaa, että tunteet ovat kuin pilvet taivaalla. Ne menevät ohitse. Tärkeää on, että itsensä johtamisen taustalla on aito motivaatio ja hyvin luotu tavoite. Kun tavoite on esimerkiksi valmennuksessa hyvin luotu ja se vetää sinua puoleensa, on itsensä johtaminen helpompaa. Suhtaudumme joustavammin epäonnistumisiin ja ristiriitaisiin tunteisiin. On helpompi suhtautua itseensä empaattisesti, kun tiedostaa, että muutoksessa ollaan aina matkalla oikeaan suuntaan.
Raivo pois ja ilo tilalle
Unelmat ja tavoitteet ovat itsensä johtamisessa tärkeitä. Aivomme lähtevät toteuttamaan unelmia, kun syy muutokseen on itselle aidosti merkityksellinen ja on luotu selkeä motivaatio muutokseen. Unelmia voi kirkastaa erilaisilla mielikuvaharjoituksilla. Itse olen useinkin valmennuksessa käynyt kokemuksellisesti kurkistamassa tulevaisuuden tilaa.
Arvojaan tutkimalla voi myös lisätä muutoksen mielekkyyttä. Moni saattaa löytää motivaation pitkäjänteiseen muutoksen tekemiseen tai vaikka ajankäytön johtamiseen perhearvoista. Haluamme pysyä terveinä tai olla läsnä läheisillemme ja siksi haluamme tehdä muutoksen.
Rutiinit auttavat itsensä johtamisessa
Rutiinit auttavat muutoksessa, mutta joskus niitä täytyy ensin muuttaa. Sanonnan mukaan ‘Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty’. Kun puhutaan isomman kokonaisuuden muuttamisesta, johon kuuluu useampia osa-alueita on hyvä olla suunnitelmat kirjattuna ylös. Suunnitelman tekeminen estää tai ainakin hillitsee raivodieetin aloittamista ja itseinholenkille lähtöjä. Tee huhtikuussa suunnitelmat ja aloita toukokuussa. Tutki ja tarkkaile arkeasi ja toimi omien aikataulujesi experttinä. Muutosten on hyvä sopeutua arkeen tai ainakin olla mahdollisia muutoksia siihen. Pidä kuitenkin mieli avoimena ja ennakkoluulottomana.
Rutiinien muodostaminen vie aina hetken aikaa, mutta se on elämäntapojen muuttamisessa ehkä se tärkein juttu. Rutiinit palkitsevat hyvinvointina ja ehkä myös mun mielestä poistavat osan ikuisesta päätöksenteon tuskasta. Rutiinien muodostuminen vie aivoilta aikaa ainakin 3 viikkoa – toiset rutiinit pidempäänkin. Vaatii siis sinnikkyyttä istuttaa itseensä uusi rutiini, mutta se kyllä sitten palkitsee, kun sen saa tehtyä.
Innostu ja aloita itsesi johtaminen seuraavista ajatuksista
“100% ei ole tarpeen vaan enemmistö riittää”
“Ei se tavoite vaan jatkuvat pienet parannukset”
“Rakastu lopputuloksen sijaan prosessiin!”
“Rutiinit ovat polku identiteetin muuttamiseen”
Omasta elämänmuutoksestani ja itseni johtamisesta olen kirjoittanut Positiivisen kierteen blogissa: https://www.positiivinenkierre.com/positiivinenkierre/itsensa-johtaminen