Sisäinen motivaatio

anna noramaa

3.10.2023

Anna Noramaa

Avain Hyvinvointiin ja Onnistumiseen

Aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta ja heräät innostuneena uuteen päivään. Et nouse sängystä väsyneenä ja vastahakoisena, vaan tunnet voimaa ja intoa tarttua päivän haasteisiin. Tiedät, että tänään voit saavuttaa jotain suurta. Mikä on se voima, joka saa meidät tuntemaan näin?

Sisäinen motivaatio on kuin sydämesi syke, se sykkii sisälläsi ja ohjaa sinua kohti unelmiasi ja tavoitteitasi. Se on voimavara, joka voi muuttaa elämäsi. Tässä blogissa tutustumme sisäiseen motivaatioon ja sen merkitykseen hyvinvoinnin lisäämisessä.

Sisäisen motivaation voima

Sisäisen motivaation voima on mittaamaton. Kun teemme asioita, joita rakastamme ja jotka ovat meille tärkeitä, se heijastuu positiivisesti elämäämme monella tavalla. Tutkimukset ovat osoittaneet, että sisäinen motivaatio on vahva ennustaja sekä henkilökohtaisesta hyvinvoinnista että onnistumisesta elämässä.

Työn imu, eli se tunne, kun työskentelemme intohimoisesti ja omistautuneesti jollekin asialle, on yksi konkreettinen esimerkki sisäisen motivaation voimasta. Se ei ainoastaan lisää organisaation tehokkuutta, vaan myös yksilön hyvinvointia ja terveyttä. Kun olemme sisäisesti motivoituneita, teemme työmme paremmin ja nautimme siitä enemmän.

Ulkoinen motivaatio vs. sisäinen motivaatio

On tärkeää erottaa ulkoinen motivaatio sisäisestä motivaatiosta. Ulkoinen motivaatio perustuu usein palkitsemiseen ja rankaisemiseen, niin sanottuun “keppi ja porkkana” -periaatteeseen. Se voi kyllä saada meidät liikkeelle ja toimimaan, mutta se ei luo pitkäaikaista intohimoa eikä aitoa kiinnostusta.

Sisäinen motivaatio sen sijaan tulee syvältä meistä itsestämme. Se on halua tehdä asioita omasta sydämestä, koska ne tuntuvat oikeilta ja merkityksellisiltä. Sisäisesti motivoituneena emme tarvitse ulkoisia palkintoja, sillä itse tekeminen tuo meille iloa ja tyydytystä.

Arvoihin pohjautuva motivaatio

Yksi sisäisen motivaation voimakkaimmista muodoista on autonominen motivaatio. Tämä tarkoittaa sitä, että motivaatiomme perustuu omiin arvoihimme ja syvempiin tavoitteisiimme elämässä. Kun tiedämme, mikä on meille todella tärkeää, ja asetamme päämäärämme sen perusteella, se synnyttää voimakkaan sisäisen motivaation.

Oma kokemukseni arvoihin perustuvasta motivaatiotyöskentelystä tapahtui syksyllä 2020 oman elämäntapojeni muutoksen jälkeen. Koin, että haluan sementoida muutoksen ja loin arvotyöskentelyn avulla uuden arvon itselleni. Hyvinvoinnin arvoni kuuluu näin: Minulla on hyvä olla ja minulla on terve mieli ja keho. Arvostan kehoa ja mieltä antamalla sille hyvää oloa tuottavaa ravintoa, liikuntaa ja unta. Nautin elämästä arjesta ja opetellessani minulle uusia asioita. Tämä juurrutettu hyvinvoinnin arvo saa minut toimimaan pysyvästi kestävän hyvinvoinnin mukaisella tavalla. Jos joskus huomaan, että toimin arvojeni vastaisesti, on helppoa käydä keskustelu itsensä kanssa arvojen mukaiseen toimintaan palaamiseksi. Arvot ohjaavat toimintaamme siten, ettemme yleensä toimi omien arvojen vastaisesti vaan niiden mukaisesti.

Autonominen motivaatio on kuin polttoaine, joka saa meidät liikkeelle joka päivä. Se antaa meille voimaa ylittää esteet ja jatkaa eteenpäin, vaikka matka olisi vaikea. Kun vahvistamme tällaista motivaatiota, se ennustaa hyvinvointiamme ja onnistumistamme kaikilla elämän osa-alueilla.

Oman sisäisen motivaation johtaminen

Sisäisen motivaation voima voi olla valtava, mutta se vaatii myös huolenpitoa ja johtamista. Kuinka voimme varmistaa, että pidämme liekin palamassa sisällämme? Tässä on muutamia vinkkejä oman sisäisen motivaation johtamiseen:

1. Tunnista ja vahvista

Ensimmäinen askel on tunnistaa omat intohimot ja asiat, jotka todella motivoivat sinua. Mikä saa sydämesi sykkimään? Mitkä ovat ne asiat, joita haluaisit saavuttaa elämässäsi? Kun olet tunnistanut nämä asiat, pyri vahvistamaan niitä. Pohdi, mitä voit tehdä päivittäin näiden tavoitteiden eteen.

2. Autonomia – Tunnista kiinnostuksesi ja lähde toteuttamaan

Anna itsellesi lupa seurata omia kiinnostuksen kohteitasi. Ole utelias ja avoin uusille mahdollisuuksille. Kun teet asioita, jotka kiinnostavat sinua, motivaatiosi kasvaa automaattisesti. Älä pelkää seurata unelmiasi, vaikka ne vaikuttaisivatkin epätavallisilta.

3. Kyvykkyys – Tunnista, käytä ja kehitä vahvuuksiasi

Tiedätkö omat vahvuutesi? Kun tunnistat omat vahvuutesi ja käytät niitä päivittäin, tunnet itsesi itsevarmemmaksi ja motivoituneemmaksi. Panosta myös vahvuuksiesi kehittämiseen. Kun tunnet olevasi taitava jossakin, se ruokkii sisäistä motivaatiotasi.

Sisäisen motivaation johtaminen Coachingin avulla

Joskus tarvitsemme ulkopuolista apua sisäisen motivaatiomme johtamiseen. Tämä on paikka, jossa coaching on sinulle hyödyksi. Arvopohjaisen muutoksen luominen jollekin elämäsi osa-alueelle voi olla paras päätös, jonka voit itsesi kannalta tehdä. Liittyi se sitten hyvinvointiin tai työhön, pysyvän muutoksen ylläpitäminen on helppoa sisäisen motivaation avulla. Varaa aika yksilövalmennukseen ja lähdetään pohtimaan sinun arvojesi mukaista muutosta.

Lue seuraavaksi

Itsensä johtaminen

Itsensä johtaminen

Muutos elämäntyylissä vaatii ehdottomasti muutosta mielessä, kykyä edetä ristiriitaisista tunteista ja muutosta estävistä ajatusmalleista huolimatta. Suurin vastustaja elämäntapojen muutoksessa on oma mieli.

Katso webinaari: Kuormituksen tunnistaminen ja itsehoito

Webinaarissa Ratkaisukeskeinen valmentaja Anna Lassila pohtii, miten yrittäjyys ja hyvinvointi sopivat yhteen. Kuuntele miten!