Uuden alun strategiat

anna noramaa

7.1.2024

Anna Noramaa

Tammikuussa, uuden vuoden kynnyksellä, meillä on ainutlaatuinen tilaisuus painaa nollausnappia ja aloittaa puhtaalta pöydältä. Se on aikaa, jolloin tarkastelemme menneitä saavutuksiamme ja asetamme uusia tavoitteita. Omiin tapoihini on jo usean vuoden ajan kuulunut menneen vuoden ‘inventaari’ ja tulevan suunnittelu. Olen käynyt oman elämäni osa-alueet läpi: Hyvinvointi, ihmissuhteet, työ ja koti. Olen miettinyt mikä meni menneenä vuotena hyvin ja missä osa-alueissa haluaisin kehitystä. Olen miettinyt mistä olen kiitollinen. Sitten olen miettinyt unelmia tulevalle vuodelle.

Tein inventaarini vuodesta 2023 uudenvuodenpäivänä ja suunnitellessani vuotta 2024 annoin sille teemaksi Rohkeuden vuosi. Tässä blogissa käyn läpi, miten voit hyödyntää tammikuuta strategioiden luomisessa ja miksi tämä kuukausi on niin tärkeä henkilökohtaisessa ja ammatillisessa elämässä.

Uuden vuoden lupaukset

Miksi ne ovat tärkeitä? Uuden vuoden lupaukset eivät ole pelkkiä sanallisia lupauksia itsellemme. Enkä ole suuri kaiken muuttamisen kannattaja, mutta uudessa vuodessa on kyllä taikaa – kuin tyhjä paperi. Lupaukset ohjaavat käyttäytymistämme ja ajatteluamme tulevan vuoden aikana. Lupaukset antavat suuntaa ja fokusta sekä kannustavat itsearviointiin ja itsensä kehittämiseen. Lupaukset on kuitenkin tehtävä taitaen ja mietittävä motivaatio niiden taustalla. Muuten niille helposti käy, kuten uuden vuoden lupauksille monesti tuppaa käymään.

Tavoitteiden asettaminen

SMART-menetelmä: Tavoitteiden asettaminen on ensimmäinen askel menestykseen. SMART-menetelmä tarjoaa kehyksen tehokkaille tavoitteille. Tavoitteet tulisi olla Selkeitä, Mitattavia, Aikaan sidottuja, Realistisia ja Tarpeellisia ja relevantteja. Kun tavoitteet täyttävät nämä kriteerit, ne ovat selkeämpiä, saavutettavampia ja helpompia seurata. Lisäksi ne pitää olla positiivisessa muodossa. Ei siis pois jostain, vaan jotain kohti. Annan yksinkertaisen esimerkin: Kesäkuussa juoksen viiden kilometrin lenkin yhteen pötköön läkähtymättä.

Ajanhallinnan merkitys

Ajanhallinta on avainasemassa tavoitteiden saavuttamisessa. Tammikuussa on hyvä hetki arvioida vanhoja tapoja ja ottaa käyttöön uusia tehokkaampia tapoja hallita aikaa. Voit käydä tästä tutustumassa blogiin ajanhallinnasta ja ottaa opit käyttöön. Tämä on myös hyvä aihe yhdessä valmentajan kanssa työstettäväksi.

Motivaation ylläpitäminen

Motivaation ylläpitäminen tavoitteiden saavuttamiseksi on haastavaa. On tärkeää tunnistaa sisäiset ja ulkoiset motivaation lähteet ja käyttää niitä hyväkseen. Visuaaliset muistutukset ja vertaistuki ja kannustajat ovat hyödyllisiä motivaation ylläpidossa. Voit lukea lisää sisäisestä motivaatiosta täältä.

Esteiden tunnistaminen ja voittaminen

Esteet ovat väistämättömiä matkalla kohti tavoitteita. Ennakointi ja suunnittelu voivat auttaa esteiden voittamisessa. Tärkeää on tunnistaa mahdolliset kompastuskivet etukäteen ja suunnitella, miten niistä selvitään.

Resurssien tunnistaminen

Tunnista tarvittavat resurssit tavoitteiden saavuttamiseksi. Resurssit voivat olla aikaa, rahaa, tietoa tai verkostoja. Suunnittele, miten voit hyödyntää näitä resursseja tehokkaimmin.

Seuranta ja arviointi

Tavoitteiden seuranta ja arviointi ovat yhtä tärkeitä kuin niiden asettaminen. Se auttaa ymmärtämään, missä olet menossa oikein ja missä tarvitset säätöä. Pidä säännöllisesti itsearviointi-istuntoja ja ole valmis tekemään muutoksia suunnitelmiisi.

Henkilökohtainen hyvinvointi

Henkilökohtainen hyvinvointi on tärkeässä roolissa tavoitteiden saavuttamisessa. Riittävä lepo, terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta auttavat pitämään mielen terävänä ja kehon valmiina haasteisiin.

Verkostoituminen

Ympäröi itsesi ihmisten kanssa, jotka tukevat ja inspiroivat sinua. Verkostoituminen ja mentorointi voivat tarjota arvokkaita näkökulmia ja neuvoja. Älä aliarvioi muiden kokemuksen ja tietämyksen arvoa.

Joustavuus ja sopeutuminen

Ole valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Joustavuus on avain pitkäaikaiseen menestykseen. Asiat eivät aina mene suunnitellusti, ja kyky sopeutua ja jatkaa eteenpäin on tärkeä.

Yhteenveto Tammikuu on kuukausi, joka asettaa sävyn koko vuodelle. Voit nyt luoda vahvan pohjan uudelle vuodella. Muista, että tavoitteiden saavuttaminen ei ole maratoni, vaan päivittäistä tekemistä, arkea, jossa jokainen päivä, viikko ja kuukausi vie sinut lähemmäksi päämäärääsi. Varaa aika yksilövalmennukseen ja lähdetään pohtimaan sinun arvojesi mukaista muutosta.

Lue seuraavaksi

Katso webinaari: Rohkeutta kasvuun

Mitkä asiat ovat kasvun esteinä? Vaatiiko kasvu rohkeutta? Webinaarimme herättää ajatuksia siitä, miten sinä saat yrityksesi kasvuun.