Tarina yrittäjäksi kasvamisesta

anna noramaa

20.5.2022

Anna Noramaa

Ajatuksia palkkatyöläisestä yrittäjäksi muuttumisesta ja sen haasteista.

Olipa kerran Anna. Näinhän ne sadut alkavat. Ajattelin tänään kirjoittaa ajatuksia siitä, miten muututaan palkkatyöläisestä yrittäjäksi ja ainakin itse koen, ettei se aina ole ihan helppoa. 

Olen alun perin yrittäjäperheestä kotoisin, jossa molemmat vanhemmat olivat yrittäjiä, kumpikin omassa yrityksessään. Nuorempana kumpikin yritys olisi ollut minulle ’kaupan’, mutten rohjennut yrittäjäksi lähteä. Ehkä minulle yrittäjäksi lähteminen jo siinä vaiheessa olisi vaatinut isompaa uskoa omiin kykyihin niillä aloilla. Se oli varmasti oikea päätös silloin.

Yrittäjäksi lähdin vuonna 2014 aika sattumalta. Tilaisuus annettiin ja minä otin sen innolla vastaan. Alussa sen piti tosin olla osa-aikaista, mutta en taida elämässäni tehnyt mitään puolinaista. Olin innokas franchise-yrittäjä ja osasin aika hyvin yrittäjyyttä – olinhan koko nuoruuteni sitä kesä- ja osa-aikatöissä harjoitellut. Onneksi aloitin ostetulla liiketoiminnalla, sillä tuskin olisin selvinnyt, jos olisin aloittanut ihan uusien liikkeiden perustamisella. Ensimmäiset pari vuotta yrittäjänä olivat elämäni rankimmat. Aivan liikaa taloudellisia huolia, liian vähän asiakkaita, paljon sairaslomia, mutta myös uuden luomisen iloa ja oppimisen riemua. Sain supertuloksia muun muassa tuotemyynnin kasvattamisessa. Eniten iloa franchise-yrittäjänä sainkin työntekijöiden ohjaamisesta ja sparraamisesta. 

Takaisin palkkatyöhön

Parin yrittäjävuoden jälkeen ura jatkui, turvallisesti kuukausipalkkaisena. Tuossa vaiheessa tämä oli mulle helpotus. Olin ollut taloudellisesti liian rankalla ja lisäksi tuntui helpottavalta, että sain taas tiimin ympärille. Olen vissiin niin ihmisihminen, että kaipaan aina kollegoita samalle tasolle. Pelkkä johtajuus ei tyydytä – sillä pallilla olen yksinäinen. 

Ryhmävalmennuksesta liikeidea ja projekti

2021 keväällä olin ensimmäistä kertaa itse innostunut yrittäjyydestä vaihtoehtona. Yrityksen liiketoiminta oli myyty ja minulla oli oma liikeidea. Tein kehitystyönä ryhmävalmennuksen rungon, josta tuli niin hyvä, että ajattelin sillä olevan kaupallista potentiaalia. Olin kyllä sen eteen uurastanutkin 🙂 Ajattelin myös lähteä hakemaan idealleni rahoitusta. Sitä varten ensimmäistä kertaa urallani vastaan tuli liiketoimintasuunnitelman tekeminen. Tein ja sparrasin sen uusyrityskeskuksen Yritysvoimalan neuvojen avulla nopeasti kasaan. Kun ajatus ja idea oli kirkas, se oli aika nopeasti kirjoitettu kasaan.

Syksyllä 2021 totesin, ettei liiketoimintaa synny niin nopeasti kuin olin ajatellut. Tulovirrat eivät synny tyhjästä. (Olisipa hienoa, jos yrittäjä saisi ensimmäisen vuoden aina vain luoda ja projektoida omaa yritystä, ilman painetta liikevaihdosta.) Liiketoimintaa pohjustaessa on niin paljon näkymätöntä työtä, että alussa tarvitsen itse toisen osa-aikaisen työn, jotta voin yrittää. Aloitin osa-aikaisena luennoitsijana Johtamisen ja yrittäjyyden ammattitutkintojen koulutuksissa Stadin AO’ssa. Hauskasti tässä työssä ohjaan nuorien yrittäjien liiketoimintasuunnitelmia.

Koko tämän kevään olemme projektoineet ryhmävalmennuksen palvelumuotoilua ja markkinatutkimusta. Yrittäjien ryhmävalmennuksessa yrittäjät pääsevät toteuttamaan omaa muutosvalmennustaan. Tuote on nyt alustan ja palvelun pilotointivaiheessa. Kaikki työ on tehty toistaiseksi vain isoon unelmaan uskoen. Euroakaan ei ole vielä myyty, mutta myydään varmasti ja tullaan työllistämään myös muita valmentajia. Toivoisin saavani kollegoita mukaan jo loppuvuodesta. Alan ymmärtää start-up-yrittäjiä, jotka työskentelevät jopa vuosia vain ideaan uskoen.

Ryhmävalmennus intohimon kohteena

En valinnut helpointa vaihtoehtoa vaan intohimo-kohteen. Rakastan myös yksilövalmennusta ja se on mun herkkulaari, kun puhutaan mielekkäistä työtehtävistä, mutta ryhmävalmennuksessa on mukana valmennusalustan ja palvelun kehitys, joka tarjoaa haastetta markkinoijan ja kehittäjän ominaisuuksilleni. Siksi keskityn tällä hetkellä ryhmävalmennukseen, mutta otan kyllä yksilöasiakkaita.

Olen unelmoinut tämän yrittäjyyden omassa valmennuksessani. Mulla on ollut sama valmentaja nyt kaksi vuotta. Hänen kanssaan työstän omaan tavoitetta eteenpäin ja aina välillä palauttelen mieleen, miksi tätä teinkään. Motivaation kannalta on välillä hyvä muistuttaa itselleen:

  1. Oman projektin hyödyt
  2. Kirkastaa visio ja varmistaa, että haluan edelleen mennä sitä kohti.

Ensi viikolla kirjoitan yrittäjän identiteetin omaksumisen vaikeudesta. Olen kolissut omien ajatuksieni ja uskomuksieni kera. Mutta nyt pihalle hommiin!

Lue seuraavaksi

Katso webinaari: Kuormituksen tunnistaminen ja itsehoito

Webinaarissa Ratkaisukeskeinen valmentaja Anna Lassila pohtii, miten yrittäjyys ja hyvinvointi sopivat yhteen. Kuuntele miten!
Oivalluksia yrittäjän identiteetistä

Oivalluksia yrittäjän identiteetistä

Olen tullut siihen päätelmään, että yrittäjät ovat ihan oma rotunsa. Yrittäjäksi voi syntyä tai siihen voi kasvaa. Näen työssäni, että onnellisimpia ovat nämä synnynnäiset yrittäjät. Kaikki tuntemani yrittäjäksi ryhtyneet kipuilevat jollain lailla oman identiteettinsä tai yrittäjyyden eri osapuolten kanssa. Palkkatyöläisen identiteetti istuu monella tiukassa.