Hyvinvointi ja Kasvu

anna noramaa

28.4.2024

Anna Noramaa


Keskity itseesi kesän tullen

Talvi on ollut ihan epätoivoisen pitkä, mutta vähitellen on jo kevään merkkejä ja pakkohan sitä on toivoa, että kesä on vain hyppäyksen päässä. Kesä on täydellinen aika keskittyä hyvinvointiin ja henkiseen kasvuun. Valoisan ja lämpimän kauden tarjoamat mahdollisuudet tukevat monin tavoin niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia. Tässä blogissa käymme läpi konkreettisia keinoja, joilla voit hyödyntää kesää parantaaksesi hyvinvointiasi ja edistääksesi henkistä kasvuasi.

Miksi hyvinvointi on tärkeää?

Hyvinvointi ei ole pelkästään fyysisten sairauksien puuttumista, vaan kokonaisvaltaista hyvää oloa, joka kattaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin. Hyvinvoiva ihminen jaksaa paremmin arjessa, kohtaa stressitilanteet rauhallisemmin ja saavuttaa tavoitteensa tehokkaammin. Lisäksi hyvinvointi on perusta henkiselle kasvulle. Kun olemme fyysisesti ja psyykkisesti tasapainossa, meillä on paremmat valmiudet omaksua uusia asioita ja kehittyä henkilökohtaisesti.

Minulle psyykkinen tasapaino tulee myös hyvinvoivasta ja liikkuvasta kehosta. Olen huhtikuun ajan sairastanut flunssaa, kun raskas alkuvuosi vaatii verojaan, ja tuntuu, että mielikin on ollut sumuinen. Eilinen crossfit-treeni oli ihana! Sain taas kiinni kehostani ja pääsin haastamaan itseäni. Sairastaessa pitää muistaa olla kärsivällinen, mutta kyllä takaisin liikkumaan pääseminen on kuin varsan päästäisi laitumelle.

Kesä – Mahdollisuuksien aika

Kesä tarjoaa ainutlaatuisia mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämiseen. Pidemmät päivät ja parempi sää mahdollistavat erilaiset aktiviteetit, jotka voivat parantaa sekä mielen että kehon terveyttä. Me suomalaiset olemme kesäkansaa. Tässä muutamia vinkkejä, miten voit ottaa kaiken irti kesästä:

1. Ulkoilu ja luonnossa liikkuminen

Luonnossa liikkuminen ei ainoastaan paranna fyysistä kuntoa, vaan sillä on myös välittömiä positiivisia vaikutuksia mielialaan. Tutkimukset osoittavat, että luonnossa vietetty aika vähentää stressiä, parantaa mielialaa ja lisää henkistä energiaa. Kesällä luonto on parhaimmillaan, joten hyödynnä tämä mahdollisuus:

 • Kävely tai pyöräily vihreässä lähiympäristössä.
 • Retkeily ja vaeltaminen luonnonpuistoissa tai ihan lähimetsässä
 • Aamun tai illan meditaatiohetket ulkona

2. Ruokavalio

Kesä on loistavaa aikaa hyödyntää kauden tuoreita marjoja ja vihanneksia. Ravitseva ruokavalio tukee niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia. Muista myös riittävä nesteytys, erityisesti kuumina kesäpäivinä:

 • Sisällytä ruokavalioosi runsaasti marjoja, hedelmiä ja vihanneksia.
 • Juo vettä säännöllisesti päivän aikana.
 • Kokeile kesäisiä smoothieita tai mehuja, jotka ovat sekä virkistäviä että terveellisiä
 • Salaatti ja grillaus ovat parasta kesäherkuttelua

3. Sosiaaliset suhteet

Sosiaalinen hyvinvointi on keskeinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kesä tarjoaa erinomaisia tilaisuuksia tavata ystäviä ja perhettä tai osallistua yhteisöllisiin tapahtumiin:

 • Järjestä piknik tai grillijuhlat
 • Osallistu kesäjuhliin, konsertteihin tai festivaaleihin.
 • Kesälläkin treenataan: Kokeile vaikka puistojumppaa

4. Henkinen kasvu ja itsetuntemus

Kesä on myös aikaa henkiselle kasvulle. Ota aikaa itsellesi ja keskity henkiseen kehitykseen:

 • Lue kirjoja, jotka haastavat ajatteluasi tai tarjoavat uusia näkökulmia.
 • Kirjoita päiväkirjaa tai meditoi säännöllisesti.
 • Kokeile uusia harrastuksia, jotka edistävät luovuuttasi ja itseilmaisua.
 • Maalaaminen ja pihatyöt

Itselle pysähtyminen tapahtuu monesti käsillä tehden. Kun teen jotain pikkutarkkaa, en voi keskittyä kuin hetkeen – maalaamiseen tai hiomiseen. Hyvinvointi ja henkinen kasvu ovat investointeja itseesi, jotka kantavat hedelmää pitkällä aikavälillä. Kesä tarjoaa erinomaiset puitteet näiden tavoitteiden edistämiseksi. Muista, että jokainen pieni askel hyvinvoinnin suuntaan on askel kohti täyttä ja merkityksellistä elämää.

Lue seuraavaksi

Johanna Paronen – Bereda coachit esittelyssä

Pitkän linjan yrittäjä ja ratkaisukeskeinen valmentaja. Uuden oppiminen ja yrityksen kehittäminen ovat olleet intohimoni koko yrittäjäuran ajan.

Maaliskuun webinaarit

Maaliskuun webinaareissa pohditaan henkilöbrändin luomista, ja myynnin digitalisoimista yrittäjän näkökulmasta. Lue lisää webinaareista ja ilmoittaudu mukaan!