Yrittäjän kesälomalista

anna noramaa

3.7.2023

Anna Noramaa

Voihan ahdistus – ajatus kesälomasta! Itselläni on syksyllä isoja projekteja käynnistymässä ja ne tulevat vaatimaan minulta paljon. Olen tikuttanut suunnitelman mukaisia toimenpiteitä koko kevään ja nyt kesäloman kynnyksellä olen samaan aikaan väsynyt, epä-motivoitunut ja silti suorituskeskeisessä moodissa. Yrittäjän kesälomalista oli vielä viime viikolla kaukana ajatuksistani.

Miten voin lomailla, jotta jaksan syksyllä olla parhaimmillani? Miten pystyisin unohtamaan työasiat, kun suorituskeskeinen minä kuiskii, että jos tekisit kesällä, olisit syksyllä vauhdissa? Jos en tee, jäänkö jostain paitsi? Jos en tee, olenko surkimus, joka ei tee tarpeeksi? Kaikenlaista kuiskuttelua käytiin yrittäjän päässä ennen omaa coachingia viime viikolla.

Coachillakin on onneksi oma coach, joka tuntee minut hyvin entuudestaan. Minun piti alun pitäen tehdä valmennuksessa oma suunnitelma syksylle, mutta aika pian Mari onneksi huomasi, että olen aika finaalissa. Toistin kuulemma ‘Minun pitää’ tai ‘Minun pitäisi’ kaiken aikaa. Me coachitkin olemme siis vain ihmisiä ja emme välttämättä osaa johtaa itseämme tai olla sen armollisempia itsellemme kuin tavallinen tallaajakaan. Toki tietysti ammattilaisena omat kaavat tulevat aika helposti tunnistettua ja halu muuttaa suuntaa löytyy helposti.

Yrittäjän muistilista kesälomalle

Mietin silti, että jos olen itse tässä tilanteessa loma-ajatuksieni kanssa, niin on varmaan moni muukin. Siksi ajattelin kirjoittaa yrittäjän kesälomalistan sinulle rakas yrittäjäkollega!

  1. Varaa aikaa itsellesi: Suunnittele kesälomallesi aikaa, jolloin voit keskittyä täysin rentoutumiseen. Voit esimerkiksi varata päivän tai kaksi pelkästään omiin harrastuksiisi tai rentoutumiseen luonnossa. Tärkeintä on, että sinulla on aikaa tehdä asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja rentoutumista. Monesti tutusta ympäristöstä poistuminen pariksi päiväksi katkaisee työajatukset. Itselleni toissa viikkoinen Tukholman risteily oli juuri tällainen sopiva breikki.
  2. Keskity fyysiseen hyvinvointiin: Kesäloma voi olla hyvä aika panostaa omaan terveyteen ja hyvinvointiin. Kokeile erilaisia liikuntamuotoja, kuten ulkoilua, pyöräilyä, joogaa tai vaikkapa uimista. Tee asioita spontaanisti ja ilolla. Jos ystäväsi lähtevät mielellään mukaan liikkumaan, seurassa liikkuminen on vielä kivempaa. Liikunta auttaa rentoutumaan, vapauttaa endorfiineja ja parantaa mielialaa. Itselleni varsinkin pitkät pyörälenkit ja junapyöräilyt lähistön kaupunkeihin ovat parasta kesäliikuntaa. Samalla voi syödä jäätelöä ja nauttia terasseista.
  3. Käytä luovuutta: Hyödynnä kesälomaa luovuuden lähteenä. Kokeile uusia harrastuksia, kuten maalaamista, valokuvausta tai puutarhanhoitoa. Voit myös rentoutua lukemalla kirjoja, kuuntelemalla musiikkia tai kirjoittamalla omia ajatuksiasi ja tunteitasi päiväkirjaan. Luovuus auttaa sinua rentoutumaan ja irrottautumaan arjen kiireistä.
  4. Skannaile maailmaa: Uudet ideat syntyvät, kun et ajattele koko ajan vain omaa liiketoimintaasi. Pidä anturit auki ja havainnoi vaikka asiakaspalveluideoita tai kivoja kylttejä, somistuksia tai palvelun laatua. Mieti miten parantaisit näkemiäsi ja kokemiasi asioita. On kivaa miettiä välillä aivan muiden kuin omia busineksia.
  5. Vältä työasioita: Varmista, että pidät työasiat loitolla kesälomalta. Älä tarkista työsähköpostia tai vastaa työpuheluihin, ellei ole aivan välttämätöntä. Anna itsellesi lupa olla poissa työajatuksista ja keskity täysin loman tarjoamiin mahdollisuuksiin ja rentoutumiseen. Keskity hetkeen ja anna itsellesi lupa nauttia vapaa-ajasta ilman ylimääräistä stressiä. Minun muistiinpanoissa lukee nyt kaksi kertaa: Salli loma! Ajatuksien ja ideoiden kohdalla toimintamalliksi on kirjattu: Tee muistiinpano ja kirjaus ‘Ajattele tätä elokuussa’. Varmaan sieltä sitten karsiutuvat hyvät ja huonot ideat silloinkin.

Tärkeintä on antaa itselleen lupa irrottautua työasioista ja keskittyä omaan hyvinvointiin ja rentoutumiseen. Nämä ajatukset löytyvät omista coahcing-muistiinpanoistani <3

“Tee tilaa ajatuksille, jotta voit panostaa tulevaisuuteen”
“Mistä puristavasta voin päästää irti, jotta kuulen sisintäni?”

Toivon sydämestäni sinulle rentouttavaa loma-aikaa!

Mikäli haluat lukea lisää palautumisesta ja sen hyödyistä, lue vaikka vielä tämä: https://bereda.fi/palautuminen-paahdatko-liikaa/ ja jos vielä epäilet niin tämä tämän kesäinen hesarin juttu: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009649281.html

Lue seuraavaksi

Johanna Paronen – Bereda coachit esittelyssä

Pitkän linjan yrittäjä ja ratkaisukeskeinen valmentaja. Uuden oppiminen ja yrityksen kehittäminen ovat olleet intohimoni koko yrittäjäuran ajan.